Kuchnia

Nasze przedszkole posiada własną kuchnie zatwierdzoną przez PSSE w Krakowie. W kuchni wdrożony jest system HACCP,  GMP oraz Dobrą Praktykę Higieniczną. Wszystkie posiłki przygotowywane są według modelowej racji żywieniowej dla dzieci w wieku przedszkolnym. Dobieramy odpowiednie produkty i komponujemy dania, które zapewniają dzienne zapotrzebowanie dzieci na wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy) i dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Potrawy przyprawiane są naturalnymi składnikami, ziołami, solą morską. Ograniczamy do minimum używanie soli, cukrów i tłuszczu. Do każdego posiłku przewidziane są dokładki.

Raz w miesiącu organizujemy akcję "Zdrowy Podwieczorek" w czasie której dzieci same komponują sobie podwieczorek z różnych składników (wędlina, ser, warzywa) co mobilizuje dzieci do spróbowania nowych produktów i komponowania własnych kanapek. Dla dzieci przygotowywane są również chipsy w postaci swieżych cieniutko skrojonych warzyw i owoców.

 

■ Żywienie dzieci

Dzieci w przedszkolu otrzymują 4 posiłki dziennie tj.

           ▪ Śniadanie

           ▪ II Śniadanie

           ▪ Obiad

           ▪ Podwieczorek

           ▪ II Podwieczorek

Godziny posiłków są podane w Rozkładzie dnia dla każdej grupy. Tygodniowy jadłospis jest wywieszany na tablicy informacyjnej dla rodziców w każdy poniedziałek.

 

Śniadania i II śniadania

Śniadania w formie kanapek podawane są na różnorodnym pieczywie z przewagą chleba pełnoziarnistego.

Do śniadań podawane są:

           ▪ różnego rodzaju wędliny

           ▪ sery żółte

           ▪ pasty

           ▪ miód

           ▪ dżem

           ▪ warzywa sezonowe

Potrawy mleczne podajemy w formie różnorodnych płatków śniadaniowych z mlekiem oraz napoi i przetworów mlecznych. II Śniadanie podajemy w formie owocu sezonowego.

 

Obiady

1.Zupy - Przygotowujemy zupy lekkie na wywarach warzywnych, bez zasmażek oraz różnego rodzaju kremy z grzankami.

2. Dania - w tygodniowym jadłospisie uwzględnione są potrawy mięsne, rybne i jarskie. Potrawy mięsne przygotowywane są w większości z mięsa drobiowego 85%. Pozostałe to mięso wieprzowe. Dbamy o to,  aby podawane były mięsa gotowane,  smażone, pieczone, żeby zapewnić różnorodność posiłków. Po usmażeniu mięso wkładane jest do pieca konwekcyjnego, które pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz odsączenie tłuszczu. Potrawy z ryb podajemy w formie kotlecików lub pulpecików z ryby mielonej, gotowanych na parze z dodatkiem jajek lub pieczarek.

Wszystkie potrawy jarskie wykonujemy sami są to m.in.:

           ▪ pierogi

           ▪ naleśniki

           ▪ kopytka

           ▪ kluski śląskie

           ▪ pierogi leniwe

Do II dania w każdym tygodniu podawana jest kasza, ryż, ziemniaki lub makaron. Zapewniamy dużą różnorodność surówek, ze świeżych warzyw sezonowych. Staramy się, aby nasze podwieczorki były nie tylko smaczne ale i zdrowe.

 

Podwieczorki

Podwieczorki przgotowujemy sami, wszystkie ciasta są wypiekane w naszej kuchni. Preferujemy wypieki z niską zawartością cukru, na mące pełnoziarnistej i orkiszowej, z dodatkami:

           ▪ płatków owsianych,

           ▪ warzyw m.in. marchewka, dynia,

           ▪ owoców,

           ▪ przetworów owocowych,

           ▪ nasion i bakali.

Nie stosujemy, spulchniaczy oraz ulepszaczy smaków. Dla dzieci przygotowywane są desery typu budyń, kaszka manna, kisiele,galaretki, zagęszczone soki owocowe, maślanki i koktajle owocowe. Raz w miesiącu zaplanowana jest akcja „ Zdrowy podwieczorek robimy sami” w czasie którego dzieci same komponują sobie podwieczorek z różnych składników ( wędlina, ser, warzywa), co mobilizuje dzieci do spróbowania nowych produktów i komponowania własnych kanapek. Dla dzieci przygotowywane są również chipsy w postaci świeżych cieniutko skrojonych warzyw i owoców.

 

Diety

Przygotowujemy również potrawy dla dzieci z dietami m.in.

           ▪ dieta bez glutenowa,

           ▪ dieta bez mleczna

           ▪ dieta bez jajek

           ▪ dieta z wykluczeniem produktów wg zaleceń lekarza.

 

Ulubione potrawy dzieci

Ulubione potrawy naszych dzieci:

           ▪ Krem pomidorowo-paprykowy z grzankami (dzień podkradania)

           ▪ Krem brokułowy (zupa shrekowa)

           ▪ Makaron w sosie Neapolitańskim- serowym

           ▪ Naleśniki z serem

           ▪ Kotleciki w cieście

           ▪ Klopsiki z kaszą (kuleczki mocy)

           ▪ Makaron z truskawkami

           ▪ Placuszki dyniowe

           ▪ Muffinki z marchewką

           ▪ Drożdżówki

           ▪ Gofry z owocami.

           ▪ Ciasteczka francuskie

 

Nasza kuchnia jest stale wzbogacana o nowe produkty.

 

Szef kuchni: Ewa Mołek

Dietetyk przedszkolny: Karolina Mołek