Kuchnia

 

Przedszkole z własną kuchnią oferuje dzieciom apetyczne, zdrowe, pożywne jedzenie, które zapewnia dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.

Własna kuchnia w przedszkolu posiada wdrożony system HACCPGMP oraz Dobrą Praktykę Higieniczną. Wszystkie posiłki przygotowywane są według modelowej racji żywieniowej dla dzieci w wieku przedszkolnym. Dobieramy odpowiednie produkty i komponujemy dania, które zapewniają dzienne zapotrzebowanie dzieci na wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy) i dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Potrawy przyprawiane są naturalnymi składnikami, ziołami, solą morską. Ograniczamy do minimum używanie soli, cukrów i tłuszczu. Do każdego posiłku przewidziane są dokładki.

Dzięki posiadaniu własnej kuchni w przedszkolu raz w miesiącu organizujemy akcję „Zdrowy Podwieczorek”, w czasie której, dzieci same komponują sobie podwieczorek z różnych składników (wędlina, ser, warzywa), co mobilizuje dzieci do spróbowania nowych produktów i komponowania własnych kanapek. Dla dzieci przygotowywane są również chipsy w postaci świeżych, cieniutko skrojonych warzyw i owoców.

😛 >>  Sprawdź nasz jadłospis 

Przedszkole z własną kuchnią
Przedszkole Kropelka 2 z własną kuchnią – Kraków – Borkowska 30

Własna kuchnia w przedszkolu publicznym Kropelka 2
Własna kuchnia w przedszkolu publicznym Kropelka2 przygotowuje zdrowe posiłki

Dzieci w przedszkolu otrzymują 5 świeżych posiłków dziennie:

Każdego dnia nasze przedszkole z własną kuchnią przygotowuje dzieciom pięć świeżych, zdrowych, smacznych i pełnowartościowych odżywczo posiłków.

     

      •  Śniadanie

      •  II Śniadanie

      •  Obiad

      •  Podwieczorek

      •  II Podwieczorek

    Godziny posiłków są podane w Rozkładzie dnia dla każdej grupy. Tygodniowy jadłospis jest wywieszany na tablicy informacyjnej dla rodziców w każdy poniedziałek, oraz przesyłany przez Panią dyrektor mailowo do rodziców.

    Śniadania oraz II śniadania

    Śniadania w formie kanapek podawane są na różnorodnym pieczywie z przewagą chleba pełnoziarnistego.

    Do śniadań podawane są:

       

        •  różnego rodzaju wędliny

        •  sery żółte

        •  pasty

        •  miód

        •  dżem

        •  warzywa sezonowe

      Potrawy mleczne podajemy w formie różnorodnych płatków śniadaniowych z mlekiem oraz napoi i przetworów mlecznych. II Śniadanie podajemy w formie świeżych sezonowych owoców i warzyw.

      Obiady

      ZUPY- Przygotowujemy zupy lekkie na wywarach warzywnych, bez zasmażek oraz różnego rodzaju kremy z grzankami.

      DANIA- w tygodniowym jadłospisie uwzględnione są potrawy mięsne, rybne i jarskie. Potrawy mięsne przygotowywane są w większości z mięsa drobiowego 85%. Pozostałe to mięso wieprzowe. Dbamy o to,  aby podawane były mięsa gotowane,  smażone, pieczone, żeby zapewnić różnorodność posiłków. Po usmażeniu mięso wkładane jest do pieca konwekcyjnego, które pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz odsączenie tłuszczu. Potrawy z ryb podajemy w formie kotlecików lub pulpecików z ryby mielonej, gotowanych na parze z dodatkiem jajek lub pieczarek.

      Wszystkie potrawy jarskie w naszym przedszkolu z własną kuchnią wykonujemy sami są to m.in.:

         

          •  pierogi

          •  naleśniki

          •  kopytka

          •  kluski śląskie

          •  pierogi leniwe

        Do II dania w każdym tygodniu podawana jest kasza, ryż, ziemniaki lub makaron. Zapewniamy dużą różnorodność surówek, ze świeżych warzyw sezonowych. Staramy się, aby nasze podwieczorki były nie tylko smaczne ale i zdrowe.

        Podwieczorki

        Podwieczorki przygotowujemy sami, wszystkie ciasta są wypiekane w naszej kuchni. Preferujemy wypieki z niską zawartością cukru, na mące pełnoziarnistej i orkiszowej, z dodatkami:

           

            •  płatków owsianych,

            •  warzyw m.in. marchewka, dynia,

            •  owoców,

            •  przetworów owocowych,

            •  nasion i bakali.

          Nie stosujemy, spulchniaczy oraz ulepszaczy smaków.

          Dla dzieci przygotowywane są desery typu budyń, kaszka manna, kisiele, galaretki, zagęszczone soki owocowe, maślanki i koktajle owocowe. Raz w miesiącu zaplanowana jest akcja „ Zdrowy podwieczorek robimy sami” w czasie którego dzieci same komponują sobie podwieczorek z różnych składników (wędlina, ser, warzywa), co mobilizuje dzieci do spróbowania nowych produktów i komponowania własnych kanapek. Dla dzieci przygotowywane są również chipsy w postaci świeżych cieniutko skrojonych warzyw i owoców.

          Pamiętaj nasze przedszkole z własną kuchnią zawsze serwuje świeże posiłki dla dzieci.

          Diety

          Przygotowujemy również potrawy dla dzieci z dietami m.in.:

             

              •  dieta bezglutenowa

              •  dieta bezmleczna

              •  dieta bez jajek

              •  dieta z wykluczeniem produktów wg zaleceń lekarza.

            Ulubione potrawy dzieci:

               

                •  Krem pomidorowo- paprykowy z grzankami (dzień podkradania)

                •  Krem brokułowy (zupa shrekowa)

                •  Makaron w sosie Neapolitańskim- serowym

                •  Naleśniki z serem

                •  Kotleciki w cieście

                •  Klopsiki z kaszą (kuleczki mocy)

                •  Makaron z truskawkami

                •  Placuszki dyniowe

                •  Muffinki z marchewką

                •  Drożdżówki

                •  Gofry z owocami.

                •  Ciasteczka francuskie

              Nasze przedszkole z własną kuchnią daje możliwość ciągłego wzbogacania menu o nowe, świeże, okresowe produkty spożywcze.

              O jakościowe i różnorodne odżywianie przebywających pod naszą opieką dzieci dbają:

              Szef kuchni: Ewa Mołek

              Dietetyk przedszkolny: Karolina Mołek